Meyer Addition

Oakland, California

• 2012 Partners In Preservation Award, Oakland Heritage Alliance


Proportioned to Indoors and Out

This small Arts & Craft home needed a new kitchen and the family needed a place to hang out together. An interior wall was replaced with a large cased opening which better connects the dining room to the kitchen and brings light and views to the center of the house. The rear wall of the residence was also removed to add a family and powder room where an unused exterior porch stood. Above the new family room, a master suite was added overlooking the generous back yard.

In the kitchen, an informal peninsula was designed to serve both kitchen and family areas on different floor levels. Soapstone countertops were a practical choice in keeping with the vintage of the house while cherry cabinets complete the ambience.

The spacious family room features a high beamed ceiling and lots of Arts & Crafts windows and lights. Designed in proportion to the scale of the room, the large custom french doors and side lights dissolve the differences between indoors and out.