2.jpg

 

Hester Kitchen

Alameda, California


Dining Drama

Part of a larger remodel project, this 1940's kitchen was tiny, didn't relate well to the home's other rooms, and had circulation constrictions. To resolve these issues, the kitchen's functions were rearranged and a portion of the wall was removed between the dining room and the kitchen. Circulation was reconfigured to allow family members access to their large yard without going through the center of the cooking area; at the same time, a wall of windows was designed to take advantage of outdoor views. Because the kitchen was the center of activity for this young family, it was expanded to include a small family area and direct-vent fireplace.

The peninsula is angled to relate both to the family area as well as the backyard. Granite countertops were selected for their durability while custom cherry cabinets were designed for maximum functionality. Brushed stainless finishes were chosen for all the appliances for easy maintenance. Pendants highlight the peninsula while recessed down lights provide general lighting. A new oak floor provides continuity between the kitchen and existing rooms.